Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD se povlače iz Uneska


SAD se povlače iz Uneska pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom "temeljnom reformom", saopštio je Stejt department.

Stejt department je naveo da je danas obavestio direktorku Uneska Irinu Bokovu u toj odluci. SAD žele da imaju status "stalnog posmatrača".

Povlačenje SAD iz Uneska stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine. SAD su suspendovale finansiranje Uneska 2011. zbog glasanja da Palestina bude članica i sada duguju oko 550 miliona dolara u zaostalim isplatama.

Zvaničnici SAD su rekli da je državani sekretar Reks Tilerson doneo odluku i da o tome nije razgovarano s drugim državama.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su SAD posebno ljute na Unesko zbog rezolucija u kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mestima i spominjanje Izraela kao okupacione sile.

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova je izrazila žaljenje zbog odluke SAD ističući da je to gubitak za multilateralizam i UN.

SAD su napustile Unesko i 1985. nakon što je ova organizacija usvojila Deklaraciju o masovnim medijima u kojoj se naglašava problem novog svetskog poretka i u oblasti medija, ističući rizik da ekonomske nejednakosti među nacijama mogu da učvrste asimetričnost između zemalja proizvođača i zemalja primalaca informacija.

Na inicijativu zemalja u razvoju, podržan je poziv na eliminisanje neravnoteže globalnih medija i stav da komunikacije treba da budu u službi nacionalnih razvojnih interesa.

Predsednik SAD Ronald Regan je istakao da je reč o neopravdanoj „politizaciji”.

SAD su se vratile u Unesko 2003.

XS
SM
MD
LG