Dostupni linkovi

Ustavni sud Slovačke ukinuo oslobađajuću presudu Babišu


Češki oligarh i doskorašnji potpredsednik Vlade
Češki oligarh i doskorašnji potpredsednik Vlade

Ustavni sud Slovačke svega ukinuo je danas presude slovačkih sudova koji Andreja Babiša oslobađaju optužbi da je za vreme Čehoslovačke bio agent totalitarne komunističke tajne policije, StB.

Babiš je favorit za češkog premijera na predstojećim izborima i tajkun prehrambene i petrohemijske industrije u Češkoj.

Ustavni sud vratio je danas proces Regionalnom sudu u Bratislavi na ponovno razmatranje, pred kojim Babiš mora ponovo da pokuša da očisti svoje ime.

U spiskovima agenata i agenata komunističke državne bezbednosti koje je objavio slovački Institut pamćenja naroda (UPN) koji istražuje zločine komunističkog čehoslovačkog režima, Babiš figurira kao saradnik zloglasne StB pod pseudonimom Bureš.

Drugi najbogatiji češki privrednik, Andrej Babiš, Slovak koji je nakon raspada Čehoslovačke ostao u Češkoj tužio je UPN za to što je ispunio svoju zakonsku obavezu da spiskove agenata i saradnika objavi, jer tvrdi da nije potpisao da će sarađivati i ako je i vođen u spiskovima, njegova saradnja nije bila namerna i svesna.

Babiš priznaje samo da se kao mladi zaposlenik komunističkog preduzeća za spoljnu trgovinu sreo sa agentima StB, ali da nije pristao na saradnju a slovački sudovi su mu dali za pravo, pošto je kao svedoke pozvao dvojicu bivših agenata koji su Babišovu verziju potvrdili.

"Nije pravedno da pripadnici StB toliko godina nakon kraha komunističkog režima uživaju kod sudova veće poverenje nego dokazi koje imamo u arhivima. Dakle, dokumenti koje su ti isti agenti napravili ili analize vodećih stručnjaka", upozoravao je slovački UPN.

Za Babiša je odluka suda novi udarac, nakon optužbe češke policije da je na osnovu mahinacija i prevare dobio dva miliona evra iz fondova Evropske unije za svoju luksuznu farmu Rodino gnezdo a pokazalo se da nije govorio istinu, kada je tvrdio godinama da ne zna ko je vlasnik farme i da ona nema veze sa njegovim koncernom Agrofert.

Češki parlament ukinuo je jesenas Babišu imunitet i policija mu je uručila optužnicu, ali češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da ne vidi problem da ga imenuje za premijera, iako je krivično gonjen, sve dok ga ne osude.

Sam Babiš tvrdi da su sve te afere i sa utajom poreza prilikom izdavanja Agrofertovih obveznica i zloupotreba fondova EU koju istražuju i organi Briselu i optužbe da je bio agent StB samo prljava hajka na njega kako bi sprečili da bude izabran za premijera i da formira vladu, pošto u svim istraživanjima raspoloženja birača pred izbore narednog vikenda, Babišova Alijansa nezadovoljnih građana (ANO) vodi sa podrškom između 27 do 33 odsto glasova birača.

Babiš, koji je do iznuđene ostavke u maju zbog afera sa porezom i fondovima, bio tri ipo godine češki ministar finansija, uspeo je za to vreme, prema redovnoj godišnjoj anketi američkog magazina Forbs da udvostruči svoju imovinu, između ostalog zahvaljujucí tome što je prehrambeni kolos Agrofert bio jedan od najvećih primalaca dotacija od javnog novca.

Sada je Babiš drugi najbogatiji Čeh sa procenjenom imovinom od 88 milijardi kruna, odnosno 3,3 milijarde evra, dok je kada je ulazio u vladu 2013. godine posedovao oko 1,5 milijardu evra, objavili su češki mediji.

XS
SM
MD
LG