Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje 'državni udar': I Knežević tvrdi da nije kriv


Lider Demokratskog fronta Milan Knežević dolazi na sud u Podgorici.

Posljednji u nizu optuženih u slučaju „državni udar“ lider opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević tri i po sata je iznosio odbranu tokom koje je negirao navode iz optužnice, koja ga tereti da je u vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine učestvovao u organizaciji pokušaja nasilnog rušenja crnogorske vlasti.

Knežević je saopštio da nije kriv za krivično djelo koje mu se stavlja na teret i optužio politički vrh Crne Gore i tužilačke i policijske državne organe da su namjestile kompletnu aferu „državni udar“ zbog političkih ciljeva.

U optužnici se navodi da je Knežević više puta boravio u Rusiji, da je bio dio kriminalne grupe koja je trebalo da nasilno obori vlast, te da je učestvovao u organizaciji i koordinaciji djela koja se vežu za pokušaj sprovođenja „državnog udara“. Knežević je u tri i po sata iznošenja odbrane, između ostalog negirao da je u Rusiji boravio kako bi dogovarao nelegalne aktivnosti, već da su njegove aktivnosti bile isključivo političke u smislu zvaničnih sastanaka sa predstavnicima Putinove Jedinstvene Rusije.

U optužnici se navodi da je Knežević na završnom skupu Demokratskog fronta u okviru kampanje za parlamentarne izbore pozvao pristalice „da se nakon izbornog dana okupe i to koristeći sintagme „juriš“ i „vrhovna komanda“, kao da će „Đukanović biti gotov“. Knežević je rekao da je ta optužba monstruozna konstrukcija, jer „nikad niko ko je organizovao državni udar, nije ga prethodno najavio“. Govoreći o Đukanoviću, Knežević je rekao da nije mislio na likvidaciju .

„Ja o Milu Đukanoviću mislim sve nagore i u političkom i ljudskom smislu. Ali nikad u životu ni meni niti bilo kome u Demokratskom frontu, nije palo na pamet da se fizički obračunava sa njim, niti da likvidira njega ili bilo kog člana njegove porodice. Želimo u skladu sa zakonima ove države, legitimnim sredstvima da dođemo na vlast“, rekao je Knežević.

Knežević je odbio da odgovara na pitanja Specijalnog tužilaštva i suda. Glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić je Kneževićev iskaz nazvao fikcijom:

„Ovo što je optuženi (Knežević) iznosio predstavlja jednu fikciju. I to književnu fikciju. Te književne fikcije su sjajne, ali je književna fikcija jako opasna ako se u nju počne vjerovati“, rekao je Katnić.

Ovim je okončano prvo izjašnjenje o optužnici svih optuženih u slučaju državni udar. Podsjetimo svi optuženi su negirali da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, osim optuženog srpskog državljanina Miloša Jovanovića koji je priznao da je, po nalogu sadašnjeg svjedoka saradnika Specijalnog tužilaštva Saše Sinđelića, trebalo da zapali jedan stambeni objekat u Podgorici. Suđenje za državni udar se nastavlja 25.oktobra izvođenjem dokaza protiv optuženih.

XS
SM
MD
LG