Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nobel za mir Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja


Odluku o dobitniku Nobela za mir objavila je predsjedavajuća Nobelovog komiteta Berit Reiss-Andersen

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), saopšteno je danas u Oslu.

Međuanrodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja, prema međunarodnom zakonodavstvu.

Predsjednik Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade Berit Reiss-Andersen kazala je kako je nagrada dodijeljena zbog ukazivanja te svjetske koalicije nevladinih organizacija na katastrofalne humanitarne posljedice korištenja nuklearnog oružja, te zbog njihovog truda da postignu ugovornu zabranu korištenja takvog oružja.

Imena kandidata držana su u strogoj tajnosti, a mediji su prenijeli da je bilo prijavljeno 318 kandidata.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine dobio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

Među najpopularnijim dobitnicima Nobelove nagrade za mir su Martin Luther King Junior, Malala Yousafzai, Majka Tereza, Elie Wiesel, Nelson Mandela i Rigoberta Menchu.

Prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podijelili Švajcarac Henry Dunant, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frédéric Passy, osnivač i predsjednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion eura). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više dobitnika u jednoj kategoriji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG