Dostupni linkovi

Katalonska kriza odložila samit juga EU


Samit zemalja s juga Evropske unije predviđen za utorak na Kipru, odložen je za sredinu decembra zbog katalonske krize, izjavio je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis u saopštenju objavljenom danas.

Na samitu je trebalo da se okupe šefovi država i vlada Kipra, Francuske, Portugalije, Grčke, Italije, Malte i Španije.

Odluka o odlaganju doneta je posle dugog današnjeg telefonskog razgovora kiparskog predsednika i španskog premijera Marijana Rahoja, navedeno je u saopštenju kiparskog Predsedništva, prenosi Frans pres.

Dva zvaničnika su se složila da odlože samit zbog osetljive rasprave koja se vodi u Španiji, dodaje se u saopštenju.

Nema nikakvog pomaka u stavovima Rahojove konzervativne vlade Španije i katalonskih vlasti koje su za nezavisnost i koje su organizovale nedeljni referendum.

Ni danas nema izveštaja o približavanju stavova, a agencija Frans pres navodi da Španija prolazi kroz najgoru krizu od povratka demokratije 1977. godine.

Ustavni sud u Španiji suspendovao je održavanje sednice katalonskog parlamenta, na kojoj je u ponedeljak, 9. oktobra, trebalo da bude proglašena unilateralna nezavisnost Katalonije.

Administracija lidera Katalonije Karlesa Pudždemona ranije je saopštila da planira da proglasi nezavisnost španske pokrajine 9. oktobra.

Španski premijer Marijano Rahoj je ranije danas pozvao Pudždemona da odustane od proglašenja nezavisnosti Katalonije i napomenuo da "što pre treba saopštiti da neće biti jednostranog proglašenja, kako bi se izbeglo veće zlo".

Kiparski predsednik izrazio je podršku Kipra španskom premijeru i njegovoj vladi "u naporima za ujedinjenu Španiju i protiv secesionističkih pokušaja Katalonije".

XS
SM
MD
LG