Dostupni linkovi

Ambasadorka BiH u Hagu oslobođena optužbi


Mirsada Čolaković, ambasadorka BiH u Hagu
Mirsada Čolaković, ambasadorka BiH u Hagu

Prvostepena disciplinska komisija Ministarstva spoljnih poslova BiH odbacila je danas sve optužbe protiv ambasadorke BiH u Hagu Mirsade Čolaković, nakon što je šef diplomatije Igor Crnadak protiv nje pokrenuo disciplinski postupak navodeći da je u martu otvorila pismo koje je iz Međunarodnog suda pravde u Hagu upućeno tadašnjem predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Predsedavajući Disciplinske komisije Marinko Avramović rekao je da je komisija utvrdila da Čolaković nije kriva ni po jednoj tački prijave po kojoj je pokrenut disciplinski postupak.

Crnadak je pozvao ambasadorku na odgovornost pošto je kabinet Mladena Ivanića, u to vreme predsedavajućeg Predsedništva BiH, saopštio da je da dobio otvoreno pismo koje mu je putem Ambasade BiH u Holandiji upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu u vezi sa zahtevom za reviziju tužbe protiv Srbije.

Kako je navedeno, u međuvremenu se ispostavilo da Čolakovićeva nije otvorila Ivanićevo pismo, već da joj stavljaju na teret da je prekršila pravila kancelarijskog poslovanja, time što je otvorila pismo upućeno Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom članu Predsedništva BiH.

Ona je izjavila da joj je on dao usmenu instrukciju da to učini.

Crnadak je teretio Čolaković po tri tačke - zbog nepostupanja po pisanoj instrukciji Ministarstva spoljnih poslova BiH, i nedostavljanja pisma primaocu, otvaranja zatvorene poštanske pošiljke namenjene drugom licu (članu Predsedništva BiH), kao i otvaranja zatvorene poštanske pošiljke namenjene drugom licu (predsedavajućem Predsedništva BiH).

XS
SM
MD
LG