Dostupni linkovi

Vučić: Saradnja sa Hrvatskom, ali bez poniženja srpskog naroda


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji stalna komunikacija sa kabinetom hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali je i dodao da mera saradnje dve zemlje "nikada neće biti mera poniženja srpskog naroda".

Vučić je novinarima u Rumi, gde je otvorio fabriku nudli investitora iz Nepala, kazao da veruje u veću odgovornost i posvećenost Hrvatske boljim bilateralnim odnosima.

"Želimo da gledamo u budućnost, da napravimo odnose boljim ali mera naše saradnje nikada neće biti mera poniženja srpskog naroda. Ako bih komentarisao izjave Jandrokovića i nekih drugih, dva dana ne bismo otišli odvade", rekao je predsednik Srbije, prenosi Beta.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije da nije dobro što se želja za dobrosusedskim odnosima ne realizuje u svakodnevnim političkim aktivnostima Srbije i Hrvatske i što je došlo do odlaganje posete predsednika Vučića Zagrebu. Dačić je novinarima rekao da Vučić ne bi išao u protokolarnu posetu, već da rešava probleme i da ne bi ćutke prešao preko "optužbi uvreda i laži" koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hrvatskoj.

Kabinet predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović saopštio je u sredu da je zbog "najnovijeg razvoja događaja i atmosfere koja ne doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, hrvatska predsednica procenila da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete".

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da treba pričekati pravi trenutak za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu.

XS
SM
MD
LG