Dostupni linkovi

Kotor: Akcija protiv kavačkog i škaljarskog klana


Crnogorska policija u akciji u Kotoru arhivski snimak
Crnogorska policija u akciji u Kotoru arhivski snimak

Policija je pretresom stanova i kuća članova kavačkog i škaljarskog klana i njima bliskih osoba u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom pronašla i oduzela vozila, motocikle, oružje, municiju, sredstva komunikacije, šifrovane poruke, novac i ugovore.

"Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora kriminalističke policije su, zajedno sa službenicima policije u Herceg Noviom, Kotoru i Tivtu, Podgorici, Nikšiću, Budvi, SAJ (Specijalna antiteroristička jedinica) i PJP (Posebna jednica policije), u koordinaciji sa tužilaštvom i postupajući po pribavljenim naredbama sudija za istragu osnovnih sudova u Herceg Novom i Kotoru, u okviru aktivnosti koje policija preduzima u cilju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa (OKG), danas izveli akciju 'Boka", saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je, na dvadesetjednoj lokaciji u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom pretresla stanove, druge prostorije i imovinu članova organizovih kriminalnih grupa Kavač i Škaljari, kao i njima bliskih osoba.

Policija je u akciji pronašla i oduzela 16 vozila visoke klase marki 'BMW'; 'VW', 'Audi', 'Porsche', od kojih su neka imala odgovarajući stepen zaštite.

Oduzeta su i tri motocikla, više od 30 mobilnih telefona i SIM kartica, od kojih i jedan dio stranih SIM kartica.

"Među oduzetim telefonima su i telefoni marke 'Blackberry' sa visokom nivoom kripto – zaštite, koji se koriste kao vid sigurne komunikacije, više tablet i lap top računara i USB memorija za skladištenje podataka", navodi se u saopštenju policije.

U velikoj akciji oduzeto je i pet pištolja i isto toliko pušaka, koji će, kako poručuju iz policije, biti predmet daljih provjera i vještačenja.

Među oduzetim predmetima je i više od 650 komada pištoljske i puščane municije različitog kalibra, pancir i metalni boks, optički nišan, kao i 8.000 eura.

"Oduzeta je i dokumentacija o različitim vrstama novčanih transkacija, koje će biti predmet daljih provjera, dokumentacija sa različitim vrstama šifrovanih poruka, veći broj ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i novčanim pozajmicama, i veći broj vizit kartica sa kontaktima u zemljama Južne Amerike", kazali su iz policije.

Kako ističu, u toku je postupak prikupljanja obavještenja od više lica – članova organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica, koja su pretresena.

"Sve navedeno što je oduzeto biće predmet dalje kriminalističke obrade, analiza i vještačenja. Slijede dalje službene mjere i radnje koje će biti preduzete u komunikaciji sa tužilaštvom", zaključuje se u saopštenju.

Već više od godinu dana u Crnoj Gori traje rat zavađenih kotorskih kriminalnih klanova takozvanog Škaljarskog i Kavačkog, koji se povremno širi i izvan Crne Gore i u kojm je na crnogorskoj teritoriji do sada ubijeno više desetina ljudi, među njima i civila greškom stradalih u obračunu kriminalnih klanova.

XS
SM
MD
LG