Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stafilokoka otrovala đake u školama u Beogradu


Ilustrativna fotografija

Bakterija stafilokoka uzrok je trovanja učenika beogradskih škola, izjavila je za Radio Slobodna Evropa Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ona je rekla da će kompletne laboratorijske analize biti gotove za nekoliko dana, ali da su prvi rezultati pokazali prisustvo stafilokoknog enteroksina u hrani koju su jeli đaci.

“Mogu da kažem da je enterotoksin pronađen u hrani koja je distribuirana i poslužena u jednoj školi u kojoj ima obolele dece. U pitanju su makarone sa bolonjeze sosom. I to nam ustvari prestavlja uzrok epidemije,” rekla je Mar.

Čak 149 dece u šest beogradskih osnovnih škola, pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje, u ponedeljak se otrovalo hranom. Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da nije bilo težih slučajeva, da niko nije zadržan u bolnici, kao i da se pretpostavlja da su đački obroci zaraženi tokom pripreme jer se stafilokoka najčešće prenosi kijanjem i kašljanjem.

Policija je, zbog sumnje da je u promet stavio škodljive namirnice, uhapsila B.P. (41) iz firme “Catering and Bakers” koja je hranom snabdevala škole u kojima su se deca otrovala makaronima, i odredila mu pritvor od 48 sati. Ministarstvo prosvete hitno je naložilo da se u pomenutim školama obustavi isporuka hrane.

XS
SM
MD
LG