Dostupni linkovi

Sud u Beogradu: Nastavak suđenja za Srebrenicu po dosadašnjoj optužnici


Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica
Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica

Postupak za ratni zločin u mestu Kravice, u predmetu Srebrenica će biti nastavljen po optužnici koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo u januaru ove godine, izjavila je danas Beti portparol suda Mirjana Piljić.

Optužnica je bila odbačena jer u vreme podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Potom je novoizbrana tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnela zahtev za nastavak postupka, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu.

Viši sud u Beogradu saopštio je, 25. jula, da je nepotpun zahtev Tužilaštva za ratne zločine za nastavak krivičnog postupka po optužnici za ratni zločin protiv civila u Srebrenici jula 1995. godine.

Po žalbi tužioca za ratne zločine, ovakvu odluku Višeg suda, Apelacioni sud je sada prinačio i prihvatio da se postupak nastavi.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica, jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine a optuženi, koji se brane sa slobode, odbacili su navode optužnice.

XS
SM
MD
LG