Dostupni linkovi

Pućdemon: Proglašenje nezavisnosti Katalonije moguće krajem nedelje


Vatrogasci na protestu u Barseloni 3. oktobra
Vatrogasci na protestu u Barseloni 3. oktobra

Katalonski lider Karles Pućdemon rekao je u intervjuu emitovanom noćas da se njegova vlada sprema da proglasi nezavisnost te španske regije "verovatno krajem nedelje".

"Proglasićemo nezavisnost 48 sati posle prebrojavanja zvaničnih glasova referenduma", rekao je on za Bi-Bi-Si (BBC), u prvom intervjuu objavljenom posle održanog referenduma o nezavisnosti u nedelju.

Dodao je da će prebrojavanje da se završi kada se skupe glasovi iz inostranstva, što, kako je rekao, znači da će "delovati krajem ove nedelje, ili početkom iduće".

Pućdemon je rekao da bi reakcija protivljenja centralne vlade predstavljala novu grešku u "dugom spisku grešaka".

"Posle svake grešake izašli smo jači", ocenio je separatistički vođa i dodao da je to "ne samo zato što prolazi vreme nego zato što "svake nedelje, pri svakoj grešci mi dobijamo više podrške društva".

Barselona: Stotine povređenih u sukobima sa policijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Posle održanog referenduma u nedelju Pućdemon je rekao da su se "milioni" ljudi mobilisali da učestvuju na referendumu za samopredeljenje te oblasti, uprkos zvaničnoj zabrani glasanja.

Tim referendumom građani Katalonije imaju "prava na nezavisnu državu koja ima formu republike", rekao je u nedelju.

Istovremeno, španski nacionali sud pozvao je danas na razgovor dva visoka oficira katalonske regionalne policije i vođe dve građanske grupe za nezavisnost Katalonije protiv kojih se vodi istraga zbog pobune, rekao je danas portparol suda.

Njih četvoro će biti ispitani u petak oko uloga u demonstracijama održanih 20. septembra u Barseloni.

Među četvoro zvaničnika pozvanih na ispitivanje su Žozep Luis Trapero, regionalni šef policije i Žordi Sančez, šef Katalonskog nacionalnkog skupa, glavne građanske grupe iza pokreta za nezavisnost.

Inače, desetine hiljada studenata i radnika pridružile su se juče protestima u Barseloni kako bi izrazili negodovanje zbog nasilja španske policije tokom referenduma o nezavisnosti Katalonije, dok su putevi bili blokirani, a škole, univerziteti i prodavnice zatvorene.

Na jučerašnje proteste pozvale su separatističke grupe i sindikati u Kataloniji, u znak podrške katalonskim liderima da ne odustaju od proglašenja nezavisnosti, ali su se demonstracijama pridružili i mnogi građani koji nisu pristalice nezavisnosti, naveo je Asošiejted pres.

Španija, već izložena separatističkim zahtevima dela Baskije na severu, prolazi od početka septembra kroz najtežu političku krizu od neuspelog vojnog udara 23. februara 1981. godine.

Katalonski parlament je 6. septembra ove godine usvojio zakon o organizaciji referenduma iako ga je Ustavni sud Španije zabranio, uz argument da oni koji se zalažu za nezavisnost to traže od 2012. godine.

Generalni štrajk u Kataloniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Španski premijer Mariano Rahoj je u nedelju označio Pućdemona, bez imenovanja, kao jednog od odgovornih za događaje tog dana, ocenjujući da je on promovisao kršenje zakona i prekid zajedničkog života.

"Ne tražite krivce, nema ih", rekao je Rahoj, osvrćući se na optužbe na nasilje policije na dan kada je održan referendum.

XS
SM
MD
LG