Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sastanak Tačija i Pensa u Beloj kući


Hašim Tači i Majk Pens, Bela kuća, Vašington

Predsednika Kosova Hašim Tači sastao se danas u Beloj kući sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom.

Ovaj sastanak potvrđuje američku podršku za suvereno, demokratsko i prosperitetno Kosovo, navodi se u saopštenju Ureda potpredsednika SAD-a.

Pens je iskazao zahvalnost na Tačijevom liderstvu zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako bi se unapredio dijalog u Briselu između Kosova i Srbije.

"Potpredsednik Pens je izrazio podršku za tranformaciju Bezbednosnih snaga Kosova posredstvom ustava i ohrabrio je Kosovo da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom kako bi se rešilo ovo dugotrajno pitanje", ističe se u saopštenju Majka Pensa.

Hašim Tači je izrazio zahvalnost kosovskog naroda na partnerstvu i stalnom prijateljstvu sa SAD-om, navodi se na internet stranici Predsednika Kosova.

"Putovanje prema slobodi, nezavisnosti i izgradnji države prešli smo zajedno sa Sjedinjenim Državama. Sada smo u procesu oživljavanja težnji o učlanjenju Kosova u Evropsku uniju i NATO i ponovo, u tome je američki lideršip nezamenjiv", rekao je Hašim Tači.

Kosovski predsednik je istakao da je Kosovo, putem jačanja međunarodne subjektivnosti i unutrašnjih reformi, postalo faktor mira i stabilnosti u regionu, pa i šire.

On je obavestio potpredsednika SAD-a o procesu transformisanja Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova. Prema rečima Tačija, ovo transformaciju treba da izvršiti u potpunoj koordinaciji sa SAD-om, ostalim strateškim partnerima i NATO-om.

"Mi radimo na tome da imamo sveobuhvatni proces i što širi konsenzus za transformisanje Bezbednosnih snaga Kosova", dodao je Tači.

Predsednik Kosova je ponovo istakao da će vojska Kosova biti multietnička snaga u službi svih građana.

Na ovom sastanku se razgovaralo i o poslednjoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije. Tim povodom, Tači je tražio obuhvatanje Sjedinjenih Država u ovaj proces, navodi se na internet stranici Predsednika Kosova.

"Direktno obuhvatanje SAD-a u ovoj završnoj fazi je određujuće za postizanje konačnog sporazuma, koji je sprovodljiv za obe strane", rekao je predsednik Tači, dodajući da je ovo jedini način da se ojača dugoročni mir u regionu.

Hašim Tači je u Vašingtonu obećao i da će Kosovo nastaviti beskompromisnu borbu protiv terorizma, blisko sarađujući sa Sjedinjenim Državama i ostalim partnerima.

XS
SM
MD
LG