Dostupni linkovi

Kurdistan odbija da prepusti kontrolu granica


Zajedničke vežbe turske i iračke armije blizu granice
Zajedničke vežbe turske i iračke armije blizu granice

Regionalna vlada Kurdistana odbija da prepusti kontrolu nad graničnim prelazima iračkoj Vladi, javlja “TV Rudaw” iz Irbila.

Irak, Iran i Turska uputili su Kurdima zahtev za preuzimanje kontrole nad graničnim prelazima, što predstavlja odmazdu za referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana, koji je održan u ponedeljak, 25. septembra, u severnom Iraku.

Iračka Vlada, koju podržavaju Ankara i Teheran, zahteva od Regionalne vlade Kurdistana da poništi rezultate referenduma, jer će se, u protivnom, suočiti sa sankcijama, međunarodnom izolacijom i mogućom vojnom intervencijom.

U petak je stupila na snagu i zabrana Vlade u Bagdadu međunarodnih letova sa aerodroma u Kurdistanu, zbog čega su gotovo sve strane aviokompanije suspendovale letove. Cilj ove mere je da se prinude kurdistanske vlasti da prepuste kontrolu nad aerodromima na njihovoj teritoriji iračkim vlastima, prenosi Rojters.

Irački premijer Hajdar al-Abadi je saopštio u petak da zabrana letova nije usmerena na “kažnjavanje građana ove regije, već ustavna mera koju je donela vlada u interesu stavnovnika Kurdistana”.

XS
SM
MD
LG