Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podrška Merkelove, rezervisanost ostalih prema Makronovoj EU agendi


Franucski predsednik Emanuel Makron dobio je podršku nemačke kancelarke Angele Merkel za plan o reformi EU nakon Bregzita, koji podrazumeva “intenzivnu saradnju Pariza i Berlina, prenosi Rojters.

Međutim, mnogi lideri članica Unije su obazrivi prema novom projektu, sumnjajući da su njihovi birački voljni da se odreknu nacionalnog suvereniteta, strahujući od jačanja antievropskog sentimenta – zbog čega Britanija napušta EU – što potvrđuje i uspon ultradesničarske Alternative za Nemačku na parlamentarnim izborima u nedelju.

“Razgovori prošle noći su pokazali da svi uviđaju potrebu za velikim iskorakom napred u Evropi”, rekao je Makron u petak nakon večere lidera EU u estonskoj prestonici u Talinu koja je potrajala iza ponoći.

“Sada smo svi uvereni da Evropa mora da ide napred brže i odlučnije za više suvereniteta, jedinstva i demokratije”, dodao je francuski predsednik.

On je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk izrazio spremnost da obavesti evropske lidere na samitu za tri sedmice o različitim inicijativa koje bi konkretne korake trebalo preduzeti.

Tusk je pomenuo Makronov proevropski govor na Sorbonu u utorak kao i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera početkom meseca.

Međutim, Tusk je istakao da treba biti oprezan, založivši se za pristup “korak po korak” u rešavanju “stvarnih problema”.

On je ukazao na važnost očuvanja jedinstva u EU s obzirom na različita viđenja mnoštva inicijativa.

Merkelova, koja je u nedelju izabrana po četvri put za kancelarku, ali je oslabljena usponom evroskeptične opozcije, razgovarala je sa Makronom pola sata pre večere. Ona je po rečima savetnika francuskog predsednika pozdravila njegov govor kao “vizionarski” ukazujući na važnost zvaničnog Pariza, kao jednog od osnivača EU, kao pokretačke snage integracija, prenosi britanska agencija.

Međutim, ona je iskazala i izvesne reserve jer neki od njenih potencijalnih koalicionih partnera kao i vlade na severu kontinenta poput holandske i finske, veoma su skeptične prema Makronovoj ideji o zajedničkom budžetu sa fiskalno nedisciplinovanom državama na jugu.

Holandski premijer Mark Rut je rekao da članice moraju najpre da reformišu svoje ekonomije. “Razgovori su počeli od kraja…Raspravlja se o evropskom ministru finansija – ali mi niko nije rekao šta on treba da radi”.

Britanska premijerka Tereza Mej je takođe bila na večeri iako je njena zemlja sve izolovanija s obzirom da napušta evropski blok.

Ona je iskoristila “digitalni samit” u Talinu da poseti britanske trupe u misiji NATO na severu Estonije i obeća saradnju u oblasti bezbednosti i nakon izlaska njene zemlje iz EU.

Fokus razgovora o “digitalnoj agenda” EU je na prekograničnom protoku podataka, privatnosti, sajber bezbednosti i oporezivanju onlajn poslovanju.

XS
SM
MD
LG