Dostupni linkovi

Podrška novinara Radiju Slobodna Evropa


Neformalna grupa novinara okupila se u 14 sati ispred zgrade Federalne uprave policije u Sarajevu, kako bi iskazali "nezadovoljstvo zbog nedavnih prijetnji policajaca ekipi Radija Sloboda Evropa".

Protest je organizovan zbog kako je rečeno "lošeg odnosa prema novinarima i prošlosedmičnog grubog i neprofesionalnog odnosa prema ekipi Radija Slobodna Evropa, kada im je prijećeno 'batinama' i onemogućeno snimanje".

Neformalna grupa novinara poručuje da se napadi na novinare "tiču svih nas". Smatraju da je bitno barem na jedan dan zaboraviti na konkurenciju i rivalstvo koje postoji među novinarima i redakcijama. Pozvali su novinare da se ujedine i izbore za svoja prava i bolje uslove rada na terenu. "Ono što se desilo kolegama iz Slobodne Evrope, može da se desi svima, i u puno gorem obliku", naveli su oni.

“Moramo biti ujedinjeni jer nas šikaniraju, prijete, pljuju, tuku i puštaju da se mrznemo satima radi neke bezvezne izjave”.

Inače, Federalna uprava policije oglasila se povodom incidenta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kada su policijski službenici prijetili ekipi Radija Sloboda Evropa.

U saopćenju se kaže da je Jedinica za profesionalne standarde provela tim povodom postupak interne istrage, te da je utvrđeno kako su svi policijski službenici koji su učestvovali u osiguranju protesnog okupljanja demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH "svoj posao uradili profesionalno, stručno, zakonito i prema pravilima struke".

Policija tvrdi da su "dvije NN osobe su napravile incident ispred objekta Parlamenta, na prostoru gdje se odvijao protest boračke populacije, čime su kontaminirali sigurnosni prostor i učinili ga visokorizičnim. Kasnijim policijskim radnjama utvrđeno je da su navedene NN osobe djelatnici uvažene medijske kuće Radio Slobodna Evropa".

Snimak incidenta:

'Dobio bi malo batina'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

XS
SM
MD
LG