Dostupni linkovi

Ekipi Radija Slobodna Evropa uz prijetnje onemogućeno snimanje


Protest ratnih veterana u Sarajevu
Protest ratnih veterana u Sarajevu

Pred zgradom Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, gdje se održavaju protesti demobilisanih boraca, ekipi Radija Slobodna Evropa pripadnici Federalne policije i policije koja obezbjeđuje zgradu Parlamenta onemogućili su snimanje.

'Dobio bi malo batina'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Nakon što je ekipa RSE tražila obrazloženje, od fotoreporetera i novinarke, policajci su tražili lične karte i prijetili prijavama. Jedino obrazloženje bilo je da je donesena takva naredba koju moraju da poštuju svi.

Na konstataciju da je riječ o javnom prostoru i da je na taj način onemogućen rad novinarima, te da je neophodno da se pokaže pismena naredba, policajac je pozvao svog pretpostavljenog koji se ekipi obratio: “Hajmo se skloniti odmah i daj malo vamo ličnu”.

Ekipa RSE je zatražila ime i broj značke od policajca, koji im je tražio lična dokumenta. Nakon toga je uslijedila žustra rasprava koja je završila prijetnjama 'batinama' koje je policajac uputio fotoreporteru.

Ime policajca koji je tvrdio da su fotoreporter i novinarka "bahati i bezobrazni" i nije se želio legitimisati, iako je dužnost policajca da to uradi, ekipa je dobila od njegovog pretpostavljenog.

XS
SM
MD
LG