Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin otpustio drugog guvernera za dva dana


Vladimir Putin sa novim guvernerom Dmitrijem Azarovim za region Samare u Kremlju

Ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio je guvernera Nižni Novogorod oblasti, Valerja Šantseva, drugog regionalnog lidera koji je izgubio posao u posljednja dva dana, dok mediji izvještavaju da se Kremlj tako priprema za predsjedničke izbore u martu iduće godine.

U dekretu objavljenom u na web sajtu Kremlja u utorak navodi se da je Putin prihvatio ostavku Šantseva i imenovao Gleba Nikitina, 40-togodišnjaka, koji je dosada bio zamjenik ministra trgovine, da bude vršilac dužnosti guvernera ove oblasti oko rijeke Volge.

Veteran u administraciji, Šantsev (70), bio je guverner Nižnji Novogorod oblasti od avgusta 2005., a prije toga je bio zamjenik gradonačelnika Moskve, od 1996-2005.

Šantansev odlazi samo dan nakon što je Putin zamijenio i guvernera oblasti Samara Nikolaja Merkuškina (66) sa Dmitri Azarovim (47), poslanikom gornjeg doma ruskog parlamenta, Savjeta Federacije i bivšim guvernerom Samare.

Ruski mediji su u ponedjeljak objavili, citirajući neimenovane izvore bliske Kremlju, da će i guverneri drugih regiona uključujući, Ivanovo, Murmansk, Novosibirsk, Omsk, Krasnojarsk Krai, Altai Krai i Nenets autonomnog regiona takođe podnijeti ostavke u danima koji slijede.

U izvještajima se navodi da je planirani pretres povezan sa pripremama za predsjedmičke izbore, 18. marta 2018., na kojima se uveliko očekuje da će Vladimir Putin osigurati četvrti mandat iako još nije najavio kandidaturu.

Na prethodnim izborima Kremlj je od loklanih guvernera tražio da osiguraju što je moguće veću podršku za Putina.

XS
SM
MD
LG