Dostupni linkovi

Slovenija: Neuspeo referendum o gradnji pruge


Većina izašlih podržala je izgradnju pruge

Referendum na kojem su građani Slovenije u nedelju odlučivali o zakonu o gradnji pruge Divača-Kopar, na predlog građanske inicijative koja traži da se zaustavi najveći infrastrukturni projekt vlade premijera Mire Cerara, nije uspeo pošto je na glasanje izašlo oko 20 odsto birača, prenosi Beta.

Većina izašlih podržala je izgradnju pruge koju inicijatori referenduma ocenjuju kao politički projekat i tvrde da nije dobro trasirana i da je sporan model njenog finansiranja, prenela je agencija STA.

Prema podacima državne izborne komisije, protiv zakona glasalo je nešto više od 161.000 birača, a da on ostane na snazi izjasnilo ih se nešto više od 185.000. U Sloveniji pravo glasa na izborima i referendumima ima oko 1,7 miliona ljudi.

Nakon što je objavljen neslužbeni rezultat Cerar je kazao da je to potvrda da Slovenci podržavaju projekt kako bi luka Kopar ostala vodeća u severnom Jadranu, a nizak odziv protumačio je nezainteresovanošću birača za "političke igrice" jer je građansku inicijativu u zahtevu za održavanje referenduma podržala Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša.

Prema slovenačkom zakonu o referendumu, zakon koji se na predlog vlade potvrdi u parlamentu može se opozvati na referendumu ako na njega izađe najmanje 40 odsto birača, od kojih se većina izjasni protiv zakona.

Inicijatori referenduma najavili su da će od ustavnog suda tražiti da razmotri ustavnost spornog zakona.

XS
SM
MD
LG