Dostupni linkovi

Cormack: Anulirati odluke RS o referendumu


Maureen Cormack
Maureen Cormack

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas da je neophodno anulirati odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a ne samo ga odgađati ili suspendirati odluku.

Ona je to kazala novinarima u Banjaluci, komentarišući objavu Odluke Skupštine RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, te najavu njene suspenzije u Narodnoj skupštini RS.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je ove sedmice da će suspendovati Odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH iako je referendum bio njegovo glavno oružje za dobijanje proteklih opštih izbora.

Cormack je rekla da se stalno odvlači pažnja sa bitnih pitanja evroatlantskih integracija BiH.

"Važno se fokusirati na ono što je bitno za BiH, a to je uspostava pravne države, vladavine zakona, ekonomski napredak te otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje obrazovnog sistema", istakla je Cormack, koja je danas u Banjoj Luci učestvovala na skupu "Američki biznis forum za promociju i umrežavanje", koji su organizovali Ambasada SAD-a i Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH).

Američki ambasador je navela da je Ambasada SAD u stalnom kontaktu s američkim firmama koje su zainteresovane za bh. tržište, ali da američki investitori ističu da se tu suočavaju s mnogim preprekama, poput korupcije, netransparentnih procedura javnih nabavki i nepredvidivih nameta koji se mogu pojaviti na svim nivoima vlasti.

"Kada američke kompanije vide da BiH preduzima ozbiljne korake u borbi protiv korupcije, izvjesnije je da će investirati ovdje znajući da je njihova investicija sigurna", rekla je ambasador SAD-a u BiH.

U BiH radi 30 firmi koje su ili zvanična predstavništva američkih firmi ili su američke fanšize ili su u američkom vlasništvu, od kojih je većina u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG