Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel pozvala Nemce da glasaju strahujući od ekstremista


Nemačka kancelarka Angela Merkel i njeni glavni rivali iz Socijaldemokratske partije pozvali su građane da masovno izađu na parlamentarne izbore u nedelju, plašeći se apatije birača, koja može da ojača poziciju ultradesničarske Alternative za Nemačku (AfD).

S ozbirom da mnogi birači da je četvrti mandat za Merkelovu gotovo izvestan – a i zasićeni kampanjom – izlaznost bi mogla biti niska, procenjuju istraživači javnog mnjenja, prenosi Rojters.

Prema anketi GMS, 34 odsto građana sa biračkim pravom ne planira da izađe na izbore, što je više od 29 procenata apstinenata na prošlim izborima 2013.

“Zahtevam od svih da izađu na izbore i glasaju za one partije koje su 100-procentno privžene našem Ustavu”, kazala je Merkelova za MDR radio ukazujući na problem AfD.

Ova ultradesničarska partija uživa podršku između 9 i 12 odsto birača, pokazuju istraživanja. Ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel i neki komentatori su uporedili AfD sa Hitlerovim nacistima.

Pojedini njeni članovi traže ponovo pisanje istorijskih knjiga o nacističkoj eri i suočava se sa žestokim osudama zbog negiranja Holokausta, što je krivično delo u Nemačkoj.

Konzervativci Angele Merkel vode ubedljivo sa 37 procenata naspram socijaldemokratama (SDP) sa 22 odsto, pokazuju ankete. Međutim, za sada je neizvesno da li će opet formirati veliku koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom ili će vlada izgledati drugačije.

Lider SDP Martin Šulc je pozvao svoje pristalice da glasaju, ističući da je “sve moguće”.

Šef Ureda nemačke kancelarke Peter Altmajer je ove sedmice izazvao kontroverze izjavom da bi bolje da Nemci ne glasaju ni za koga nego za Alternativu za Nemačku.

XS
SM
MD
LG