Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zapadne zemlje očekuju fer izbornu kampanju na Kosovu


Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pozivaju sve političke partije i njihove kandidate da se založe za slobodnu, poštenu i mirnu kampanju za lokalne izbore koja počinje danas.

“Građani zaslužuju otvoreni i transparentni izborni proces gde svi kandidati imaju pravo da ih glasači čuju, članovi medija imaju pravo da dele informacije o izboru, bez zastrašivanja ili nasilja, i svi glasači imaju pravo da sami odluče bez ikakvog pritiska”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori ovih zemalja ponavljaju da je sloboda političke pripadnosti i govora zagarantovano pravo u demokratskom društvu, stoga snažno osuđuju svaki pokušaj da se utiče na izborni proces ili na izbor glasača putem zastrašivanja, pretnji i pritisaka.

“Očekujemo od lidera Kosova, i onih koji teže da budu lideri, da snažno govore protiv takve vrste ponašanja, i podržavamo napore lokalne policije i tužilaca da istraže bilo kakve prijave o zastrašivanju, pretnjama, i prisiljavanju i da ih krivično gone ako bude dokaza za to”.

Ambasade očekuju od kandidata da se drže ovih standarda tokom sezone kampanje i ohrabruju birače da mudro biraju one kandidate koji će najbolje zastupati interese građana i države koja teži da nastavi putem evro-atlantskih integracija.

XS
SM
MD
LG