Dostupni linkovi

Beogradski i sarajevski Stari grad uskoro postaju bratske opštine


Beograd, Knez Mihailova ulica, arhiv
Beograd, Knez Mihailova ulica, arhiv

Načelnici istoimenih opština Stari grad u Sarajevu i u Beogradu, Ibrahim Hadžibajrić i Marko Bastač, najavili su da će ove dve opštine uskoro postati bratske, što bi im omogućilo da zajedno apliciraju prema EU za određene fondove i projekte.

Najavljeno je da bi povelja o bratimljenju dve opštine trebalo da bude potpisana najkasnije za mesec dana. Načelnik beogradske opštine Stari Grad Marko Bastač izjavio je da su već dogovorene neke razmene.

"Od učenika, studenata, do toga da objasnimo nekim mladim ljudima šta su dobre stvari. Poput Skadarlijskih noći, Baščaršijskih noći - koje ne funkcionišu najbolje, da ih podsetimo na to", kazao je Bastač za regionalnu N1 televiziju.

Hadžibajrić je naveo da obe opštine u oba grada dele iste probleme.

"To su najstarije opštine, jezgra grada. Odatle su nastali i jedan i drugi grad. Odatle su se širili. Kada je opština Stari grad u pitanju, ista je problematika”, kazao je on.

Dvojici predsednika opština zajedničko je i to što su te funkcije osvojili kao nezavisni kandidati.

"Zanimljivo je što ne pripadamo stranačkim strukturama. To nam dosta otežava rad u Beogradu, ali nemamo tereta. Nema da nam neko sa vrha ispostavlja kako će se raditi, nego osluškujemo potrebe građana", kazao je Bastač.

On je istakao da je budžet opštine Stari grad u Beogradu smanjen sa 13 miliona na tri miliona evra.

"Jako teško se funkcioniše. Mi smo opština koja sve svoje programe građanima daje besplatno", kazao je Bastač, dodavši da će se na predstojećim izborima za gradonačenika Beograda njegova opština boriti za decentralizaciju i vraćanje ovlašćenja opštinama.

Hadžibajrić je kazao da je to isti problem u BiH, te da bi i u ovoj zemlji loklanim zajednicama trebalo dati veću autonomiju.

XS
SM
MD
LG