Dostupni linkovi

Skot: Srpska deca su junaci integracije malih migranata


Deca migranti u migrantskom centru u Subotici
Deca migranti u migrantskom centru u Subotici

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas da su Sjedinjene Države zahvalne Srbiji na gostoprimstvu iskazanom prema migrantima i Vladi Srbije koja je omogućila da 400 dece migranata pohađaju školu i uče jezik.

Škole su najvažniji, prvi i ogroman korak za integraciju migranata, rekao je Skot tokom obilaska zemunske škole "Branko Pešić", koju pohađa 47 dece migranata od ukupno 400 uključenih u obrazovni sistem u Srbiji.

Ambasador je ocenio da su u celom procesu obrazovanja i integracije dece migranata ipak glavni junaci njihovi vršnjaci.

"Nastavnici su važni, ali i deca Srbi koja će pomagati svojim vršnjacima da razumeju novo drušvo i novi jezik", rekao je Skot, koji je školi u ime SAD poklonio edukativnu opremu školu - pametne table, projektore, laptove, ali i 130 školskih torbi za sve učenike.

Skot je podsetio da su deca migranti preživeli teške trenutke, ostavila domovinu, putovala hiljadama kilometara, i da za roditelje većine njih Srbija nije bila krajnja destinacija.

Zato je izrazio zadovoljstvo zajedničkim programom koji uz finansijsku podršku SAD sprovode Danski savet za izbeglice i ministarstva prosvete i rada, koji je omogućio da nastavnici uče decu koja ne govore srpski.

Školu "Branko Pešić" koja je model za svih 40 škola u kojima u Srbiji uče deca migranti, sa ambasadorom su obišli i ministri Zoran Đorđević i Aleksandar Vulin, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, predstavnici ministarstva prosvete i direktor UNICEF-a Mišel Sent Lo.

Vulin je rekao da u Srbiji trenutno ima nešto manje od 4.000 izbeglica koje su zbrinute i smeštene u civilizovanim uslovima, a oko 400 njihove dece ide u škole, uče da pišu, govore i žive u Srbiji.

Vlada će, kako je dodao, nastaviti brigu o migrantima i njihovoj dobrobiti, dodao je Vulin.

XS
SM
MD
LG