Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšen jedan od napadača u Sobranju


Upad demonstranata u Sobranje, april 2017.

U Kumanovu je danas uhapšen Igor Jug jedan od članova grupe koje je 27. aprila upala u makedonski parlament (Sobranje) gde su bili napadnuti i pretučeni poslanici opozicije i novinari, objavila je makedonska Televizija Telma, prenosi Beta.

Pozivajući se na policijske izvore, Telma navodi da je Jug, za kojim je raspisana poternica, pronađen jutros u stanu svog preminulog oca u Kumanovu. Ta informacija još nije zvanično potvrđena.

Igor Jug, koji je tokom upada u Sobranje nosio crnu majicu sa znakom organizacije HOS (Hrvatske odbrambene snage), kako je u jednom intervjuu tvrdio srpski diplomata i obaveštajac Goran Živaljević koji je tada takođe bio u makedonskom parlamentu, trebalo je da ubije tadašnjeg lidera opzicije Zorana Zaeva.

Jug je te optužbe odmah demantvao preko svog Fejsbuk profila, odgovarajući da bi da je imao takav cilj to i uradio.

Igor Jug je vođa udruženja "Vančo Černozemski" iz Kumanova, koje je bilo deo makedonskog nacionalističkog patritskog fronta. Pred događaje u Sobranju taj front je objavio deklaraciju da se protivi načinu na koji parlamentarna većina nastoji da formira vladu i zapretio i drugim merama.

Prema izveptaju televizije Telma,;prvobitno se govorilo da se Jug krije u južnoj Srbiji, gde je otišao podmah posle incidenata, ali su srpske vlasti nakon provere saopštile da nije tamo.

Jug je 27. aprila bio u grupi ljudi koja je uspela da dođe do pres-sale u Sobranju Makedonije, gde su fizički napadnuti poslanici tadašnje opzicije, koja je kasnije formirala vladu.

U parlament je ušao kroz prednja vrata koja su otvorili poslanici VMRO DPMNE Kesto Mukoski i Sašo Vasilevski, dok je veliki deo nasilnika sa fantomkama ušao na zadnja vrata, navodi Telma.

Jug je tokom upada nosio crnu majicu sa simbolom HOS-a, a na snimcima se vidi da duže vreme drži ruku pod majicom iza leđa, što je izazvalo sumnju u javnsti da je možda naoružan.

U nasilju kada su demnostranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, upali u Sobranje nakon što je parlamentarna većina, posle višednevnog ometanja, izabrala predsednika parlamenta, povređeno je više od 100 osoba, među kojima lideri tadašnjih opozicionih stranaka SDSM Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela, kao i veći broj poslanika.

[RSE/Video, april 2017.]

U Sobranju povređen Zoran Zaev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG