Dostupni linkovi

Koalicija za REKOM: Osigurati trajni mir u regionu


Prikupljanje potpisa za osnivanje REKOM-a, Sarajevo, 2011.

Koalicija za REKOM poziva, povodom Međunarodnog dana mira, predsjednike postjugoslovenskih država da potpišu sporazum o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, počinjenim u periodu od 1991. do 2001. godine (REKOM) i tako doprinesu izgradnji dobrosusjedskih odnosa, javnom priznanju svih žrtava koje predstavlja preduslov izgradnje mira i povjerenja, a istovremeno i garanciju neponavljanja ratnih zločina.

Kako je saopćeno iz REKOM-a, obaveza je predsjednika i vlada postjugoslovenskih zemalja da osiguraju trajni mir u regionu, a osnivanje REKOM-a ima veliki potencijal da im u toj obavezi pomogne.

"Inicijativa za formiranje REKOM-a postala je dio Berlinskog procesa i u završnoj Deklaraciji predsjedavajućeg Samita zapadnog Balkana održanog u Trstu 12. jula 2017. prepoznata je uloga REKOM-a kao jedinstvenog regionalnog mehanizma koji predstavlja vezu između uspješne regionalne suradnje i pomirenja u regionu", poručuju iz REKOM-a.

XS
SM
MD
LG