Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbijen Dikićev zahtjev da se brani sa slobode


Privođenje Bratislava Dikiać, Crna Gora

Vijeće Višeg suda u Podgorici, na suđenju optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori tokom izbornog dana na parlamentarnim izborima u oktobru 2016, odbacilo je danas prijedlog odbrane da se postupak protiv generala srpske policije Bratislava Dikića razdvoji i da bude pušten da se brani sa slobode.

Vijeće je odlučilo da razdvoji postupak protiv optuženog Miloša Jovanovića i odredilo mu pritvor jer izbjegava da dođe na glavni pretres, a sud nije obavijestio o razlozima nedolaska.

Jovanović se ni danas ni juče nije pojavio na suđenju, iako je o održavanju pretresa uredno obaviješten.

Sudija Suzana Mugoša rekla je da nije moguće izdati naredbu za prinudno dovođenje Jovanovića, jer je strani državljanin.

Vijeće je odredilo medicinsko vještačenje Dikića, te odbilo prijedlog branioca za ukidanje pritvora u ovoj fazi postupka, jer smatra da i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i produžavan.

"Što se tiče prijedloga za privremeno puštanje na slobodu, sud nije mogao da odluči jer takav institut u Zakoniku o krivičnom postupku Crne Gore ne postoji", naglasila je Mugoša.

Dikić je naveo da sud nije realno sagledao njegovu zdravstvenu situaciju, te je tražio da sudu bude predstavljena kompletna dokumentacija zatvorske ambulante o njegovom zdravlju.

On je dodao da se ne osjeća dobro, ali da će prisustvovati suđenju "jer odbranu treba da iznese Kristina Hristić, koju jedino poznaje".

U Višem sudu u Podgorici u toku je suđenje optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori tokom izbornog dana na parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine.

U dosadašnjem toku suđenja, Dikić i Jovanović su negirali krivicu, kao i još jedan optuženi Srboljub Đorđević.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina - lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

XS
SM
MD
LG