Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šešelj neće ići u Hag


Vojislav Šešelj, lider SRS

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je, povodom poziva žalbenog vijeća Haškog tribunala da prisustvuje završnoj riječi o svom slučaju, da ne planira da ide u Hag, osim ako ga neko ne natjera.

Šešelj je naveo da, nakon 12 godina provedenih u Hagu i u situaciji kada nije dokazano nijedno krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, on neće dobrovoljno ponovo ići u Tribunal.

Lider radikala je rekao novinarima da dobrovoljno ne ide u Hag, osim ako ga ne isporuči naprednjačka vlast i Aleksandar Vučić.

Šešelj je dodao da je svoj odgovor na poziv žalbenog vijeća Haškog tribunala da prisustvuje završnoj riječi o svom slučaju dao još prije godinu i po dana.

Haški sud pozvao je u ponedjeljak lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da se izjasni da li će prisustvovati raspravi o žalbi Tužilaštva na oslobađajuću presudu koja mu je izrečena u martu prošle godine.

Sud je Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi, koja će biti zakazana u dogledno vreme, učestvuje iz Beograda, posredstvom video veze, ako ne bude mogao da putuje u Hag.

Predsjednik suda Teodor Meron (Theodor) upozorio je Šešelja da će mu sud nametnuti zastupnika, u slučaju da ostane pri ranijem stavu da se u Hag neće vraćati "dobrovoljno" i da neće učestvovati u raspravi.

Većinom glasova Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Optužnica je Šešelja teretila za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovečnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao i kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG