Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mektić demantuje da je rekao da su prisluškivali državnike Hrvatske


Dragan Mektić, ministra sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić demantovao je u srijedu navode medija o navodnom prisluškivanju državnika Hrvatske.

"Govorio sam o ustavnom pravu OSA-e da štiti interese BiH. Radili su to da zaštite interesa BiH i dalje ćemo to raditi. Nisam rekao da smo prisluškivali državnike Hrvatske. Ali ako u slučaju potrebe da se zaštite interesi države BiH, i to ćemo raditi, u skladu sa ustavnim nadležnostima. Dakle, nismo prisluškivali zvaničnike Hrvatske, to nisam rekao. O operativnim mjerama ne bih ni govorio. Štitimo, stitićemo interese ove države, a najmanje je važno da kako smo dobili neke informacije. To je u interesu i grđana ove zemlje", rekao je Mektić.

Mediji su prethodno prenijeli da je ministar sigurnosti Mektić izjavio je da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

"Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese", citiran je Mektić u izjavi novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

Hrvatski list "Nacional" objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i spoljne politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović je, na novinarsko pitanje u vezi sa navodnim prisluškivanjem hrvatskih dužnosnika od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, rekao kako misli da je ovo nešto slično te da se boji da su isti akteri oni koji su bili kad je u pitanju akcija „Ušće“.

"Siguran sam da je ovo jedan paralelni sistem u obavještajnoj službi koji odudara od onoga što je interes države BiH. Nadam se da će institucije ove zemlje moći prevazići taj problem te poslati poruku i Republici Hrvatskoj da se ne radi o prisluškivanju nikoga iz političkog vrha Hrvatske", naveo je Ahmetović, prenosi N1.

Dodao je da je siguran da nije bilo razmjene informacija obavještajnih službi Hrvatske i BiH, ali isto tako da ovo nisu informacije SOA-e.

"Ovo su informacije iz BiH od paralelnih, nelegalnih i nelegitimnih struktura koji prave problem zbog ličnih i političkih interesa nekolicine ljudi", kazao je Ahmetović.

XS
SM
MD
LG