Dostupni linkovi

Lavrov: Vrijeme da se poprave odnosi Washingtona i Moskve


Trump i Lavrov u Bijeloj kući, maj 2017.
Trump i Lavrov u Bijeloj kući, maj 2017.

Moskva želi okončati uzajamna neprijateljstva sa Washingtonom, iako nije ona ta koja je počela sukobe, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, izražavajući nadu da "izvanredan" govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u Ujedinjenim nacijama nije samo prazna priča.

Nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom na marginama Generalne skupštine UN-a, Lavrov je rekao da je vrijeme da se odnosi dvije zemlje poboljšaju.

"Razgovarali smo o bileteralnim odnosima, sasvim je jasno da ih moramo popraviti. Mi nismo pokrenuli spiralu ovih ne naročito pozitivnih uzajamnih postupaka i želimo da se vratimo redovnim bilateralnim odnosima", istakao je ruski diplomata.

Komentarišući govor Trumpa pred Generalnom skupštinom UN-a, Lavrov je pohvalio što je težište tog izlaganja bilo na principu suvereniteta i jednakosti u međunarodnim odnosima.

"Treba da sačekamo i vidimo, naravno, kako će se te riječi pretvoriti u praktične postupke", rekao je Lavrov.

Nazivajući govor "izvanrednim", Lavrov je dodao da se čini da Trumpovo izlaganje nije bilo namijenjeno samo međunarodnoj, već i domaćoj javnosti.

XS
SM
MD
LG