Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podgorica: Suđenje za terorizam prekinuto, nastavak sjutra


Policija ispred Višeg suda, Podgorica

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma tokom izbornog dana prekinuto je danas kako bi Sudsko vijeće donijelo odluku o zahtjevu odbrane da se postupak protiv okrivljenog Bratislava Dikića razdvoji zbog bolesti, i da se on uputi na liječenje, prenosi Mina.

Tužilaštvo je tražilo da se razdvoji postupak i protiv okrivljenog Miloša Jovanovića, s obzirom na to da se nije pojavio na suđenju niti je objasnio svoj nedolazak, kako se postupak ne bi odugovlačio.

Sudija Suzana Mugoša kazala je da se, imajući u vidu brojnost procesnih predloga, današnji pretres neće održati, a biće nastavljen sjutra u devet sati.

Mugoša je na je početku suđenja kazala da je jutros dobila izvještaj ljekara specijaliste o bolesti Bratislava Dikića, u kome je navedeno da je ljekar konstatovao da treba uraditi magnetnu rezonancu i da Dikić odbija biopsiju.

Dikić je kazao da odbija biopsiju jer ima suprostnosti u mišljenjima ljekara, i da mu se pogoršava mu se stanje, ima bolove i čeka hiruršku intervencije.

Na pitanje može li pratiti suđenje, on je rekao da će pratiti koliko bude mogao, kao do sada, jer mu je u interesu da se sve rasvijetli.

Advokat odbrane Milan Petrović zatražio da se postupak za optuženog Dikića razdvoji, da se on brani sa slobode i da mu se omogući liječenja na Vojno medicinskoj akademiji.

"Smatram da je nedopustivo ovakvo ponašanje, a imajući u vidu složeno zdravsteno stanje moga branjenika", rekao je Petrović.

On je ukazao i na odgovor Ministarstsva pravde Srbije gdje se ta država obavezuje da optuženog isporuči Crnoj Gori ukoliko ona to bude zahtijevala.

"Ukoliko se to ne uradi, hitno i odmah ćemo se obratiti sudu u Strazburu, jer se radi o kršenju prava Dikića. U mnogim drugim postupcima u ovim i drugima situacijama donošene su odluke o prekidu postupa i razdvajanja", rekao je Petrović.

Tužilaštvo, kako je rekao tužilac Saša Čađenović, ima razumijevanje za zdravlje Dikića i smatra da je važno utvrđivanje svih okolnosti bolesti.

"Uvažavajuči sve činjenice, smatram da je ovakav predlog preuranjen jer iz današnje dokumentacije proističe da je potrebna dodatna dijagnostika koja se može uraditi u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG)", rekao je Čađenović.

On je podsjetio da je Srbija odbila izručenje nekih optuženih u ovom slučaju, i da odgovor Ministarstva pravde te države ne znači da država daje garancije, već da će samo ispoštovati odredbe ugovora.

Petrović je je kazao da su se obratili Vladi Srbije i za dodatne garancije za optuženog Dikića ukoliko se one zahtjevaju.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je da je Srbija sa Crnom Gorom i u ovom i u drugim predmetima sarađivala na najvišem nivou, i da tu nije bilo nikakvih problema.

Međutim, kako je naveo, Srbija je iznijela jasan stav u odnosu na lica povezana sa ovim slučajem za koja je Crna Gora tražila izručenje, i odbila je da se oni izruče.

"Ne postoji nijedna pravna mogućnost da je moguće izvršiti izvručenje Dikića ukoliko on bude privremeno pušten na slobodu", smatra Katnić.

Prema njegovim riječima, postoje svi tehnički uslovi, ako bude potrebna operacija, da se ona obavi u Podgorici, ako treba i da dođu ljekari iz Srbije.

Dikić je istakao da nije u pitanju samo operacija, nego i postoperativni period koji traje najmanje šest mjeseci.

"Meni jeste cilj da se ovaj postupak razriješi, ali tražim da se ova mjera promijeni kako bih se adekvatno liječio. Ja pristajem i da budem smješten negdje drugo u Podgorici, da budem pod nadzorom, a da idem u Klinički centar da se liječim", kazao je Dikić.

Tužilac Saša Čađenović kazao je da se na suđenju nije pojavio ni okrivljeni Jovanović, niti je objasnio svoj nedolazak.

"Predlažemo da se u odnosu na Jovanovića razdvoji postupak, imajući u vidu da su ostali opuženi spremni da daju svoju odbranu, a iz razloga da se postupak ne bi odugovlačio", kazao je Čeđenović.

Advokat Dražen Medojević smatra da je taj predlog preuranjen, i da je u suprotnosti sa zakonom. "Kada se okrivljeni ne pojavi, bez obrazloženja, nalaže se njegovo privođenje".

Medojević je ocijenio da Jovanović ima povlašćen položaj u ovom postupku.

Okrivljeni Milan Knežević zatražio je od Suda da postupi po članu 324 Zakona o krivičnop postupku i da naredi privođenje Jovanovića.

"Čađenović zna gdje se nalazi Jovanović, jer je on obezbjeđivao njegov dolazak", tvrdi Knežević.

Prema njegovim riječima, Sud i Tužilaštvo opstruiraju ovaj postupak.

"Vi ste meni oduzeli pasoš, dok se Jovanović slobodno šeta od Smedereva do Podgorice", kazao je Knežević.

XS
SM
MD
LG