Dostupni linkovi

Vulin: Firme iz RS da proizvode za Vojsku Srbije


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin razgovarali su danas u Banjaluci o mogućnostima saradnje Republike Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije. Tema razgovora bile su mogućnosti preduzeća "Kosmos", bjeljinskog "Orla˝ i Fabrike motora specijalne namjene Pale da rade za potrebe Ministarstva odbrane Srbije ali i druga tržišta.

˝"Spremni smo razmotriti sve mogućnosti, ali najvažnija je volja i spremnost da se stanje u tim preduzećima promijeni u saradnji sa Vladom Srbije. Od velike je važnosti ono što se moglo vidjeti u Kosmosu, da je to preduzeće, koje su svi otpisali, danas preduzeće koje stabilno posluje i redovno izvršava svoje obaveze i ima stabilne prilive˝ kazao je Đokić

Aleksandar Vulin ministar odbrane Srbije istakao da su politički odnosi između Republike Srpske i Srbije na najvišem mogućem nivou, te da sada taj nivo saradnje treba podići i na ekonomskom planu.

"Moramo da radimo na konkretnim modelima kako da tehnologiju, ljude, tradiciju i ono što posjeduje Republika Srpska, kada je riječ o sistemu odbrane, bude stavljeno na raspolaganje Srbiji. Time će se unaprijediti odbrana Srbije, ali i ekonomski pomoći radnicima i ekonomiji Republike Srpske", rekao je Vulin.

Vulin je dodao da je Ministarstvo odbrane Srbije posebno zainteresovano za remont vazduhoplovnih sistema.

˝Mi smo posebno zainteresovani za remont protiv vazduhoplovnih sistema i tu govorimo o ˝Kosmosu˝, zatim za remont tenkovskih motora gdje partnera vidimo u Fabrici motora specijalne namjene Pale a takođe i za remont i modernizaciju naših vazduhoplova iz našeg sistema i tu se radi o milionskim sredstvima što bi omogućilo funkcionisanje ovihm preduzećima u nekoliko narednih godina˝rekao je Vulin.

XS
SM
MD
LG