Dostupni linkovi

BiH i EU potpisali ugovor o transportnoj zajednici


Denis Zvizdić

Ugovor o transportnoj zajednici između BiH i Evropske unije, potpisali su u ponedjeljak predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

Riječ je o priključenju ugovoru u okviru kojeg je BiH odobreno četiri, Srbiji dva i Makedoniji jedan projekat ukupne vrijednosti 538,8 miliona eura.

Predsjedništvo BiH prošle sedmice je donijelo Odluku o prihvatanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice između Evropske unije i strana potpisnica iz jugoistočne Evrope.

Koordinaciju o pitanju učešća BiH u okviru Transportne zajednice, zauzimanje stavova i predstavljanje dogovaraće nadležna ministarstva Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, u skladu s ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora.

Na konferenciji u Trstu, koja je održana u junu, BiH su odobrena četiri projekta.

Lideri Zapadnog Balkana u Trstu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Riječ je o dionici autoputa Vc, na potezu Ponirak - Vraca, odnosno Zenica - Tunel, čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura. Druga dionica je Zenica - Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura. Treća dionica je Johovac - Rudanka, čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu 15,3 miliona eura. Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 miliona eura, saopšteno je iz Vijeća ministara BIH.

Cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja te razvoj transportne mreže EU i zemalja potpisnica.

XS
SM
MD
LG