Dostupni linkovi

Olujno nevreme pogodilo delove Srbije, Hrvatske i BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Jako olujno nevreme, praćeno slabom kišom, pogodilo je tokom popodneva Beograd.

Lekarske ekipe intervenisale su u Borči, Novom Beogradu i Zemunu.

Beograđani su na društvenim mrežama objavili fotografije posledica kratkotrajnog nevremena koje je protutnjalo gradom. Vetar je navodno podigao krov sa Osnovne škole Branislav Nušić na Voždovcu, a na nekim mestima oboreno je drveće.

U naselju Borča povređen je dečak od pet godina kome je pala grana na glavu. Prevezen je u Urgentni centar i njeovo stanje je stabilno.

Lekari Hitne pomoći primili su i poziv zbog povrede glave koju je drugi stanovnik Borče zadobio kada ga je usled jakog vetra udario prozor.

U Ulici Trešnjin cvet u Novom Beogradu jedna osoba je povređena kada joj je kapija pala na leđa, a u Zemunu je lekarska pomoć bila potrebna stanovniku na koga je pala grana.

Krovovi sa pojednih kuća pali su na saobraćajnice, pokidani su strujni kablovi što je izazvalo prekid struje.

Vetar je nosio crepove sa kuća koji su, padajući po automobilima i drugim kućama, izazvali materijalnu štetu.

Jak olujni vetar, pogodio je područje oko grada Šapca, nanevši štetu poljoprivrednim usevima i stambenim objektima, javila je agencija Beta.

Četvorospratna zgrada u neposrednoj okolini autobuske stanice u centru grada je u jednom minutu ostala bez krova, a deo Šapca trenutno nema struju.

U selima u ravničarskom delu Mačve vetar je nosio cele konstrukcije krovova a u samom gradu je polomljeno više stabala.

U Novom Sadu nevreme praćeno olujnim vetrom i pljuskom porušilo je nekoliko stabala, padale su grane, gradjevinske skele, a odleteli su i pojedini limeni krovovi. Za sada nema podataka o visini štete i o eventualnim povređenim gradjanima.

Istovremeno, zbog loših vremenskih prilika nekoliko aviona je čekalo dozvolu da slete na aerodrom 'Nikola Tesla', ili da budu preusmereni na neki drugi aerodrom.

"Neki letovi su pod informacijom. Najverovatnije kruže iznad Srbije jer ne mogu da slete", rečeno je na aerodomu "Nikola Tesla".

Jako olujno nevreme zahvatilo je i Split i okolinu u Hrvatskoj. Reka Dobra se izlila na području Ogulina, a zbog porasta vodostaja moguće je uvođenje pripremnih mera odbrane od poplava na reci Savi uzvodno od Jasenovca i na rekama Kupi i Korani, prenela je agencija Hina.

U Splitu je padao i krupan grad, veličine oraha, te ima štete na ulicama, a u susednim naseljima poplava u prizemnim i podrumskim prostorijama zgrada.

Zbog porasta vodostaja moguće je uvođenje pripremnih mera odbrane od poplava na reci Savi uzvodno od Jasenovca i na rekama Kupi i Korani, uz bujične poplave, ukazala je Državna uprava za zaštitu i spasavanje.

Obilna kiša je u subotu na području Crikvenice, ostrva Krka i Raba, Novog Vinodolskog izazvala lokalne poplave i poremetila saobraćaj.

Jako nevreme zahvatilo je pojedine delove Bosne i Hercegovine.

Olujni naleti vetra uz kišu, rušili su stabla u Sarajevu i Banjaluci, a u Zenici je vetar nosio i čitava stabla, stubove ulične rasvete, tende. U nekoliko mesta su intervenisali i vatrogasci.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je "narandžasto upozorenje" za veći deo Bosne i Hercegovine zbog vetra, a u pojedinim krajevima zbog količine kiše.

"Narandžasti meteoalarm" zbog jačine vetra važi za područja Banjaluke, Livna, Sarajeva, Tuzle i Višegrada, a zbog kiše za Livno i okolinu.

XS
SM
MD
LG