Dostupni linkovi

Kuvajt proteruje severnokorejskog ambasadora


Kuvajtska zastava
Kuvajtska zastava

Kuvajt će proterati ambasadora i još četiri diplomate Severne Koreje i tako moguće ograničiti mogućnost Pjongjanga da dobija novac za nuklearni program od radnika koje šalje u Persijski zaliv.

Odluka je doneta, objavio je Asošiejted pres, nakon što je Kuvajt prethodnih nedelja davao kotradiktorne izjave o svojim odnosima sa Severnom Korejom, a SAD i azijske zemlje su pojačale pritisak sa svoje saveznike da prekinu odnose sa Pjongjangom posle nuklearne probe i lansiranja balističkih raketa preko Japana.

Kao odgovor na pritisak, Kuvajt će proterati ambasadora So Čang Sika i još četvoricu diplomata. Posle toga, još četvorica diplomata će ostati u ambasadi koja je odbila da da komentar. Ni kuvajtsko ministarstvo informisanja nije davalo izjave.

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmad al-Sabah je ranije ovog meseca bio u poseti Vašingtonu gde se sastao sa predsednikom Donaldom Trampom. U saopštenju je američka ambasada u Kuvajtu tu zemlju nazvala "ključnim regionalnim partnerom po pitanju Severne Koreje i mnogim drugim pitanjima".

Ambasada u Kuvajtu je jedino severnokorejsko diplomatsko predstavništvo u Zalivu, a hiljade Severnokorejaca radi u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


XS
SM
MD
LG