Dostupni linkovi

Vanredna vijest

AFP: Aung San Su Ći će u utorak govoriti o Rohindžama


Aung San Su Ći

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći će se u utorak, nekoliko sati pre otvaranja sednice Generalne skupštine UN, prvi put obratiti svojim građanima u vezi sa krize o muslimanskoj manjini Rohindža, a poruka će biti upućena i svetu, objavila je agencija Frans pres.

Pošto je objavila da neće putovati u Njujork, Su Ći je odlučila da govori u Najpjidou, administrativnoj prestonici Mjanmara. Dok kriza i spoljni pritisak jačaju nacionalizam u Mjanmaru, odakle je više od 400.000 Rohindža izbeglo u Bangladeš a vojska sprovodi veliku kaznenu operaciju u državi Rakin, UN govore o "etničkom čišćenju", preneo je Frans pres.

Govor dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. se očekuje s nestrpljenjem, imajući u vidu da je do sada izražavala bezrezervnu podršku vojsci, optuženoj za kršenja prava pod maskom antiterorističke operacije.

Do sada je ona samo pozivala vojsku da bude uzdržana i poštedi civile, a tokom tri nedelje se oglašavala samo putem medijske službe i jednog kratkog intervjua za jednu indijsku televiziju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG