Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Rohindže u Mjanmaru izgleda suočene sa 'etničkim čišćenjem'


Rohidža izbjeglice u Bangladešu

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al-Hussein izjavio je da bezbjednosne operacije u Burmi, poznatoj i kao Mjanmar, čija su meta muslimani Rohindže "izgledaju kao knjiški primjer etničkog čišćenja."

Obraćajući se Vijeću za ljudska prava u Ženevi on je aplovao na vlasti Burme da okončaju "okrutnu vojnu operaciju" u zemlji sa budističkom većinom.

Hussein je citirao "brojne izvještaje i satelitske snimke kako snage sigurnosti i lokalne milicije pale Rohindža sela i konstantno bez sudskog odobrenja ubijaju pripadnike ove manjine, a to uključuje i ubijanje civila koji pokušavaju da pobjegnu."

Oko 300.000 Rohindža muslimana pobjegli su u susjedni Bangladeš od kada je nasilje nad ovom etničkom grupom u burmanskoj državi rakine izbilo 25. avgusta. Agencije za pomoć stalno apeluju da je za izbjegle neohodno obezbijediti, hranu, smještaj i medicinsku pomoć.

Izbjegli optužuju snage sigurnosti Mjanmara da pale njihova sela i napadaju civile sa namjerom da ih protjeraju.

Vojska Burme je saopštila da odgovaraju na napade Rohindža militanata i negiraju da su im meta civili.

Više međunarodnih zvaničnika, država, javnih djelatnika i nobelovaca aplovalo je na dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći koja sudjeluje u vlasti sa liderom vojne hunte u zemlji, da uradi nešto i zaustavi nasilje.

Više od 360.000 ljudi u svijetu zatražilo je da se Aung San Su Ći, kritikovanoj zbog upravljanja krizom u Mjanmaru, oduzme to priznanje.

XS
SM
MD
LG