Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD traže otkazivanje referenduma u iračkom Kurdistanu


Kurdi u Erbilu, ilustrativna fotografija

Bela kuća je pozvala na otkazivanje referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, zakazanog za 25. septembar uprkos protivljenju Bagdada, ocenivši referendum kao "provokativan" i "destabilizujući". Ponovivši uverenje da bi to glasanje bilo prepreka u borbi protiv Islamske države i "stabilizaciji oslobodjenih područja", Vašington je jasno izrazio svoje neslaganje pošto je parlament iračkih Kurda glasao za referendum.

"Pozivamo regionalnu kurdsku vladu da odustane od referenduma i da udje u ozbiljan dijalog sa Bagdadom u kom su SAD uvek spremne da budu posrednik", navodi se u subotu u saopštenju Bele kuće.

Lideri Iraka su kurdsku inicijativu ocenili kao protivustavnu.

Referendum izaziva zabrinutost i u Turskoj i Iranu, susedima Iraka koji veruju da bi to moglo da ohrabri njihove kurdske manjine.

Kurdski zvaničnici su naveli da pobeda "za" na referendumu ne znači momentalno proglašenje nezavisnosti već bi im dalo mogućnost da iz snažnije pozicije pokrenu pregovore sa vlastima u Bagdadu.

Kurdistan ima autonomiju od 1991, i ona se tokom godina širila. Objava predsednika tog regiona Masuda Brzanija u junu o odredjivanju dana referenduma bila je jasan signal da Irak ulazi u novu fazu.

Posle tri godine borbe protiv džihadista Islamske države, Irak se vraća verskim i etničkim problemima koji su postojali pre Islamske države, piše Frans pres.

XS
SM
MD
LG