Dostupni linkovi

Tači: SAD treba da se uključe u briselski dijalog


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova, Hašim Tači, zatražio je da se u konačnoj fazi briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije direktno uključe i Sjedinjene Sržave, te je dodao da će koristi od održivog mira na Balkanu imati ceo kontinent.

On je to izjavio na okruglom stolu "Budućnost dijaloga Kosova i Srbije" u organizaciji Demokratskog instituta Kosova.

"Dijalog nema alternativu i jedini je način kojim mogu da se reše bilo kakvi nesporazumi", kazao je Tači.

Tači je istakao da, bez obzira na brojne izazove s kojima se suočavao proces dijaloga, uključujući i provedbu sporazuma, ono što je postignuto je da je izgrađeno poverenje u tom procesu.

On je dodao da je sada vreme da se ovaj proces uspešno okonča i da se tome posvete sve političke partije.

"Postoje razlike kako se treba voditi ovaj dijalog, prema tome pronaći ćemo oblik i način koji će nas spojiti", naveo je on.

U vezi sa tim, podsetio je, predloženo je formiranje Grupe uniteta koja će raditi na okončanju procesa dijaloga, a nju će činiti predstavnici državnih institucija, akademije, civilnog društva i medija.

"S obzirom da smo u finalnoj fazi ovog projekta, koja će podrazumevati recipročno priznanje i pomirenje dve zemlje, mislim da je važno da imamo što širu uključenost politike, civilnog društva, medija i istaknutih ličnosti, a kako bi se postigao konačan sporazum", kazao je Tači, dodajući da će svi biti u tom procesu - Kosovo, Srbija i međunarodna zajednica.

On je dodao da je taj sporazum potreban i za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, kako ne bi došlo d ruskog veta.

Govoreći o državnim prioritetima, Tači je rekao da je Kosovo preuzelo na sebe nekoliko obaveza koje se moraju ispuniti, kao što su okončanje procesa demarkacije sa Crnom Gorom i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

On je dodao da se zajednički treba postići nacionalni i politički konsenzus kako bi se to pitanje uspešno okončalo u poslednjoj fazi procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Pored toga, dodao je Tači, Kosovo treba da okonča sve pripreme za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, što će doprineti održivoj stabilnosti.

"Siguran sam da ćemo na kraju osigurati podršku svih manjinskih zajednica", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Vlada treba da ostane fokusirana na vladavinu reda i zakona, ekonomski razvoj i poboljšanje blagostanja građana, kao i na poboljšanje kvaliteta obrazovnog sistema, zdravstvenih usluga i dr.

XS
SM
MD
LG