Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Akcija "Dardaneli": Uhapšeno više osoba zbog krijumčarenja ljudi


Prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba

Više osoba je uhapšeno na prostoru Unsko-sanskog kantona u okviru akcije "Dardaneli" zbog sumnje da su kao organizirana kriminalna skupina krijumčarili iz BiH na područje Hrvatske državljane Turske i zemalja Bliskog istoka.

Kako je saopštilo Tužiteljstvo BiH, radi se o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju realiziraju u suradnji sa USKOK-om Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore.

Grupa koja je uhapšena je, prema saopštenju Tužiteljstva, za krijumčarenje ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba.

"Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i suradnju zemalja regiona a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM", saopšteno je iz Tužiteljstva.

Osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.

XS
SM
MD
LG