Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Nastavljamo razgovore s Mađarskom


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Budimpešti da je od mađarske strane dobila uvjeravanja da odluka o blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nije politički motivirana i da ni na koji način nije povezana sa sličnom odlukom Slovenije

"Danas sam dobila uvjeravanja da Mađarska apsolutno i dalje želi da razvija s Hrvatskom prijateljstvo na svim nivoima, kako u političkom smislu, tako i u smislu investicija, gospodarstva i slično", rekla je hrvatska predsjednica nakon sastanka s madjarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janošom Aderom.

Ona je rekla i da je dobila objašnjenje da "nije riječ o želji Mađarske da ucjenjuje većo zaštiti mađarskih poslovnih interesa jer OECD nije politička nego ekonomska organizacija, kao i o problemu općeg funkcioniranja investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj".

Naglasila je takodje da je Mađarska nezadovoljna kako se prethodnih godina postupalo u slučaju INA-e i MOL-a, ali i dodala da je danas dogovoreno da će se nastaviti razgovori kako bi se riješila sva otvorena pitanja.

Službena Budimpešta usprotivila se nastojanju Hrvatske da se priključi OECD-u zbog MOL-a i odnosa prema predsjeniku uprave Zsoltu Hernadiju.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojem se zbog toga sudi, podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje dela INA-e.

Slovenija je saopštila da neće podržati ulazak Hrvatske u OECD zbog toga što Zagreb odbija primjeniti odluku međunarodne arbitraže o međudržavnoj granici u Piranskom zallejvu.

OECD ima trenutno 35 država članica, privredno najrazvijenijih država svijeta, a Hrvatska je o svojoj namjeri da se pridruži toj organizaciji uputila pismo početkom godine.

XS
SM
MD
LG