Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dalaj-lama apeluje na Su Ći da se založi za mirno rešenje krize u Mjanmaru


Dalaj-lama

Tibetanski duhovni vođa dalaj-lama apelovao je danas na mjanmarsku opozicionarku Aung San Su Ći da se založi za pronalaženje mirnog rešenja krize u svojoj zemlji, iz koje je izbeglo više od 300.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

"Pozivam vas i vaše kolege da pružite ruku svim članovima društva da biste pokušali da uspostavite prijateljske odnose među stanovništvom, u duhu mira i pomirenja", navodi se u pismu dalaj-lame, u koje je AFP imao uvid.

On je dodao da pitanja koja mu se postavljaju sugerišu da je mnogima teško da shvate ono što se, kako se čini, događa muslimanima u jednoj budističkoj zemlji kao što je Mjanmar.

Egzodus Rohindža uslijed sukoba u Mijanmaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Pobunjenici muslimanske manjine Rohindža u državi Rakin u Mjanmaru proglasili su juče jednostrani jednomesečni prekid vatre.

Oni su krajem avgusta krenuli u napade na policijske stanice u toj džavi što je izazvalo uzvratnu kampanju represije mjanmarskih snaga i egzodus više od 300.000 pripadnika te muslimanske manjine.

Više od 360.000 ljudi u svetu zatražilo je da se dobitnici Nobelove nagrade Aung San Su Ći, kritikovanoj zbog upravljanja krizom u Mjanmaru, oduzme to priznanje.

XS
SM
MD
LG