Dostupni linkovi

Slovenija: U CG parlamentu trebaju biti i predstavnici opozicije


Ivan Brajović, predsjednik Skupštine razgovarao je sa slovenačkim kolegom Milanom Brglezom u Podgorici
Ivan Brajović, predsjednik Skupštine razgovarao je sa slovenačkim kolegom Milanom Brglezom u Podgorici

U posjeti Crnoj Gori nalazi se predsjednik Državnog zbora Slovenije Milan Brglez koji je razgovarao sa svojim domaćinom, šefom crnogorske skupštine Ivanom Brajovićem.

U obraćanju novinarima, između ostalog su se dotakli bojkota parlamenta od strane crnogorske opzicije koji traje već više od 10 mjeseci.

Kako je izjavio predsjednik parlamenta Slovenije Milan Brglez u crnogorskoj skupstini moraju biti i predstavnici opozicije, kako bi se dijalogom suzbile podjele, stoga im je preporučio da se vrate u skupštinske klupe.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović ponovio je raniji stav da se o zahtjevima opozicije može raspravljati samo u parlamentu i da ne treba pristati na bilo kakva njena uslovljavanja.

Prema Brajovićevim riječima u opoziciji već postoje naja ve da će se vratiti u Zakonodavni dom.

Crnogorska opozicija ne učestvuje u radu novog saziva Skupštine od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, jer tvrde da su sprovedeni u "atmosferi navodnog državnog udara". Zahtijevali su da uslov za povratak u paralment bude održavanje novih parlamentarnih izbora najkasnije uz predsjedničke izbore koji će se održati na proljeće naredne godine.

Nakon više od 10 mjeseci bojkota, najača opoziciona stranka, proruski Demokratski front nagovijestila je prošle sedmice da bi se mogli vratiti u skupštinske klupe.

Inače u razgovoru sa slovenačkim gostom saopteno je da je Crna Gora, kao aspirant za članstvo u Evropskoj uniji (EU), primjer države kada je riječ o sprovođenju reformi i njegovanju dobrosusjedskih odnose bez otvorenih pitanja.

Brajović je naglasio da se Crna Gora zalaže da se tempo ulaska u EU vrednuje dostignućem svake države pojedinačno.

„Predsjednik Državnog zbora je naglasio spremnost Slovenije da podijeli integraciona iskustva svoje države, posebno imajući u vidu brojne sličnosti dviju država i njihovih parlamenata“, navodi se u saopštenju iz crnogorskog parlamenta.

Navodi se da je u razgovoru, sa predstavnicima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Odbora za evropske integracije i Odbora za bezbjednost i odbranu, poslanik Miodrag Vuković zahvalio predstavnicima Slovenije na podršci tokom procesa članstva u NATO.

On je naglasio da ulazak u Sjevernoatlantsku alijansu rezultat intenzivnog napora, pri čemu je Crna Gora radila sve ono što se očekuje od države koja pretenduje da bude dio ozbiljnog društva.

„On je istakao da činjenica da je Crna Gora danas NATO članica predstavlja čast i istovremeno ukazao da članstvo ne podrazumijeva samo benefite, nego i odgovornost i napore u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora za evropske integracije, Adrijan Vuksanović je kazao da vjeruje u održivost evropskih vrijednosti i da je potrebno da Crna Gora vrijednosti koje prirodno baštini u pogledu multietičnosti i multikulturalnosti institucionalizuje kroz članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG