Dostupni linkovi

Vučić i Ader: Srbija može da računa na Mađarsku


Vući i Ader prilikom jednog od ranijih susreta
Vući i Ader prilikom jednog od ranijih susreta

Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, sastali su se u Senti, gde se obeležava Dan opštine.

"Zacementirali smo vekovne iskrene prijateljske odnose dve države, ojačali prijateljstvo dva naroda, koje je i sada isto tako jako kao što je bilo i pre 320 godina, u Senćanskoj bici", poručio je Vučić.

"Srbija i Evropa mogu da računaju na Mađarsku, a zajednički je zadatak da se čuvaju tradicije i kulturna baština", izjavio je Ader, prenosi RTS.

"Srbija i Evropa mogu da računaju na nas. Mi verujemo u saradnju za koju je Konrad Adenauer sa svežim iskustvom iz Drugog svetskog rata rekao – Evropa svoju bezbednost može pronaći samo zajednički i samo tako može odbraniti svoju slobodu i samo kao celina može naći mesto u svetu, to je dostojno po njenoj duhovnoj veličini", rekao je Ader.

"Srbija je mnogim svojim delima čvrsto pokazala da je na putu velikih evropskih naroda, naučili smo da nas je vekovima put ka Evropi najčešće vodio preko Budimpešte i Beča", naveo je Vučić.

"Tako da nema ništa logičnije, nego da nam oni budu saveznici na evropskom putu", primetio je predsednik Srbije.

Naš cilj je, istakao je, nezavisna i jaka Srbija, a jaka Srbija znači stabilan Balkan, rekao je Vučić.

Mađarska je u prethodnom periodu izdvojila gotovo milion evra za tri kapitalna projekta u Senti, obnovili su lokalnu katoličku crkvu, dogradili zgradu gimnazije i Kamerno pozorište, navodi RTS.

XS
SM
MD
LG