Dostupni linkovi

Protesti za rješavanje problema vode u Sarajevu


Grad na rijeci bez vode
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

RSE/Video

Vode u Kantonu Sarajevo neće biti ukoliko građani ne pokažu da im je stalo. Pitka voda je naše osnovno pravo - poruka je koju su organizatori protesta, udruženja "Jedan grad, jedna borba", "Eko akcija" i građanska inicijativa "Borba za život", poslali danas ispred zgrade Kantona Sarajevo.

Predstavnik "Eko akcije" Anes Podić istakao je da su razlog okupljanja sve češće redukcije, premda u Sarajevu ima sasvim dovoljno vode.

Iako je odziv građana bio manji, Podić je najavio da će se okupljati i u narednim danima.

Također je dodao da će Vlada i Skupština Kantona Sarajevo ove godine uzeti 40 miliona kratkoročnih kredita za predizborne projekte, dok se kredit za sanaciju vodovodne mreže čeka jako dugo.

"Iako je kredit odobren, nema garancija da će novac biti utrošen na sanaciju", poručio je Podić i dodao da su do sada organizirali nekoliko javnih rasprava i slali zahtjeve i prijedloge poslanicima, ali da nikada nisu dobili odgovor.

Također je dodao da Skupština Kantona ima mehanizme da proglasi vanredno stanje zbog redukcija ili da preusmjeri sredstva za sanaciju, ali da to iz nekog razloga ne žele učiniti.

U Kantonu Sarajevo stanje na izvorištima u hidrološkom smislu je i dalje veoma loše i bez obilnijih padavina nije moguće očekivati poboljšanje - rečeno je agenciji Fena iz Službe informiranja KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Količine vode koje se crpe iz podzemne akumulacije su, navode iz ovog preduzeća, i dalje u konstantnom padu, što rezultira smanjenim dotokom vode u rezervoare, a ukupno nedostajuće količine vode na današnji dan iznose više od 700 l/s.

"S ovakvim nedostatkom količina vode, nije moguće održati uredno vodosnabdijevanje te u skladu s raspoloživim količinama vršimo dnevne preraspodjele. Iako u noćnom terminu od 23 do 6 sati akumuliramo količine vode u rezervoare, tokom proteklog vikenda zbog pojačane potrošnje nismo bili u mogućnosti u potpunosti dopuniti rezervoare", poručili su iz KJKP "ViK" Sarajevo.

Apeliraju na sve potrošače da se uzdrže od nenamjenske potrošnje vode, kao što su navodnjavanja obradivih površina, zalivanja bašti i travnjaka, punjenja bazena, pranja tepiha, rashlađivanja pločnika i slično, te da vodu koriste racionalno i namjenski, za osnovne životne potrebe.

XS
SM
MD
LG