Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danska ne želi da prihvati izbeglice po sistemu kvota UNHCR


Danska je prihvatila oko 20.000 tražilaca azila 2015. godine

Danska ne želi da prihvati izbeglice ove godine u okviru sistema kvota Ujedinjenih nacija, izjavila je danas danska ministarka za imigraciju i integraciju Inger Stejberg, prenosi Beta.

Agencija UNHCR postigla je sporazume s državama, među kojima je i Danska, da svake godine prihvate određen broj izbeglica, a Danska je od 1989. godine primala oko 500 izbeglica svake godine na osnovu tog sistema kvota.

Danska manjinska vlada desnog centra sada ne želi da prihvati tu obavezu, rekla je Stejberg koja se smatra predstavnicom tvrde linije po pitanju imigranata.

"Ne verujem da ove godine imamo prostora za izbeglice prema sistemu kvota", kazala je Stejberg.

Ona je navela da je Danska od 2012. godine primila oko 56.000 tražilaca azila i da se očekuje da mnogi od njih pokušaju da u tu zemlju dovedu rođake, kao i da prvo treba integrisati one koji su već u Danskoj.

Antiimigrantska Danska narodna partija koja pruža podršku manjinskoj vladi, podržava predlog novog zakona protiv primanja izbeglica, dok se mala opoziciona Socijalistička narodna partija tome protivi i navodi da se zatvaranjem vrata tim izbeglicama okreću ledja "najslabijim izbeglicama na svetu".

Danska je prihvatila oko 20.000 tražilaca azila 2015. godine, što je mali broj u poređenju sa susednom Švedskom i Nemačkom.

Stejberg je prošle godine rekla da je prijem izbeglica kroz program UNHCR odložen, navodeći da danske opštine treba da imaju "nešto prostora za disanje kako bi bolje brinule o onima koji su već došli".

XS
SM
MD
LG