Dostupni linkovi

S. Arabija obustavila dijalog sa Katarom


Iz Saudijske Arabije optužili su Katar za "neozbiljnost" u vezi sa dijalogom
Iz Saudijske Arabije optužili su Katar za "neozbiljnost" u vezi sa dijalogom

Zvaničnici Saudijske Arabije objavili su da obustavili dijalog sa Katarom kratko nakon telefonskog razgovora između čelnika Katara i saudijskog prestolonaslednika.

Obe strane su se ranije dogovarale o održavanju pregovora o katarskoj krizi.

Saudijski državnici su, međutim, optužili Katar za iskrivljavanje činjenica o tom telefonskom pozivu i rekli da obustavljaju pregovore, javlja BBC.

Telefonski razgovor koji je održan u petak, kratko nakon što je američki predsednik Donald Trump odvojeno razgovarao s obe strane, isprva je smatran mogućim napretkom u rešavanju krize.

Bio je to i prvi službeni kontakt između Rijada i Dohe od početka krize.

Državni mediji obe zemlje preneli su da su katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani i saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman razgovarali o potrebi za dijalogom kako bi se rešila ova kriza.

Saudijska novinska agencija navodi da je čelnik Katara "izrazio želju da sedne za sto i razgovara o zahtevima četiriju zemalja", te da će više detalja biti objavljeno nakon što Saudijska Arabija postigne dogovor s Bahreinom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

U međuvremenu, Katarska novinska agencija je izvestila da je saudijski prestolonasljednik predložio imenovanje "dva izaslanika koji će rešiti kontroverzna pitanja na način koji neće utiecati na suverenitet država".

Kratko nakon toga, iz Saudijske Arabije optužili su Katar za "neozbiljnost" u vezi s dijalogom, te su rekli da će komunikacija između te dve strane biti obustavljena.

XS
SM
MD
LG