Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pet bivših predsednika SAD skuplja novac za pomoć pogođenima uraganima


Petorica bivših predsednika SAD

Petorica bivših predsednika SAD Barak Obama, Džordž Buš Stariji, Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Džimi Karter najavili su da će se udružiti kako bi pokrenuli "Jedinstveni američki apel" (One America Appeal) za prikupljanje novca za oporavak Teksasa i Luizijane koji su pogodjeni uraganom Harvi i Floride i Atlantske obale koje su pogođene uraganom Irma, prenosi Beta.

Podršku toj ideji dao je i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp, koji je na svom Twitter nalogu napisao: "Mi ćemo se suprotstaviti svakom izazovu, bez obzira koliko je jak vetar ili visoka voda. Ponosno stojim s predsednicima #OneAmericaAppeal".

Donacije za pomoć žrtvama uragana Harvi biće prosleđene u Hadsonski fond za pomoć i Fond za obnovu Teksasa, a očekuje se da Apel bude proširen na pomoć pogođenima uraganom Irma, koji bi posle Floride, mogao da pogodi Džordžiju i Južnu Karolinu.

Uragan Harvi prouzrokovao je poplave u Hjustonu, a u njemu je poginula najmanje 71 osoba, oštećeno je više od 200.000 kuća, a guverner Teksasa Greg Abot nagovestio je da bi šteta od Harvija mogla da dostigne 180 milijardi dolara.

Rad na prikupljanju sredstva za žrtve uragana predstavljaju novu humanitarnu saradnju bivših pedsednika SAD i prvu od kada je Tramp na čelu države. Buš Stariji i Klinton prikupljali su novac za žrtve razornog cunamija koji je 2004. godine pogodio Aziju i Uragana Katarina iz 2005. Posle zemljotresa na Haitima 2010. na prikupljanju novca sarađivali su Obama, Klinton i Buš Mlađi.

XS
SM
MD
LG