Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Orban osudio plan Evropske unije o izbeglicama


Orban i Junker

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je danas "nasilje" mehanizma obaveznih kvota za prijem izbeglica koji je usvojila Evropska unija i rekao da Mađarska neće postati "zemlja imigracije".

Odgovarajući na pismo predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u kom je navedeno da "solidarnost nije stavka na meniju", Orban je naveo da je "šokiran i zbunjen" zbog takve izjave, prenosi Beta.

"Interpretacija principa solidarnosti iz vašeg pisma u suštini znači pratvaranje Mađarske u zemlju imigracije protivno volji mađarskog naroda", naveo je Orban u pismu objavljenom na sajtu mađarske vlade.

Orban je poručio da "za njega to nije solidarnost nego nasilje" i dodao da za razliku od nekih drugih zemalja EU Madjarska nema "kolonijalnu prošlost".

"Te velike države članice EU su postale zemlje imigracije zbog obaveza koje proističu iz njihovog kolonijalnog nasledja. Mađarska ne želi da postane zemlja imigracije i ne može prihvatiti da joj se to nameće", rekao je mađarski premijer.

Madjarska vlada je u sredu osudila kao "neodgovornu" odluku Evropskog suda pravde koji je odbacio žalbe Slovačke i Madjarske na mehanizam kvota za prijem izbeglica i najvljen je nastavak "bitke" protiv kvota. ;

XS
SM
MD
LG