Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker Orbanu: Solidarnost je dvosmerna ulica


Junker naveo svu pomoć koju je Brisel ponudio ili pružio Mađarskoj da se suoči s imigracijom

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker oštro je odgovorio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na njegov zahtev za dodatna sredstva EU za ojačanje granice, podsećajući ga da je "solidarnost dvosmerna ulica", i nabrajajući svu pomoć koju je Brisel ponudio ili pružio Mađarskoj da se suoči s imigracijom, prenosi Beta.

Kako prenosi portal Politiko (Politico) Junker je u pismu upućenom Orbanu naveo da je tokom migrantske krize 2015. godine Mađarska odbila mogućnost da ima korist od premeštanja do 54.000 ljudi i odlučila da vrati gotovo četiri miliona evra evropskih sredstava koje je Komisija unapred dostavila Mađarskoj.

Mađarski premijer je 31. avgusta pisao Junkeru i tražio da EK nadoknadi pola troškova koje je poslednjih nekoliko godina njegova vlada imala za obezbeđenje svoje granice, koja je delom i spoljna granica EU.

Orban je naredio izgradnju dve žičane ograde na svojoj granici 2015, sa Srbijom i sa Hrvatskom.

Junker je u svom odgovoru naveo da su tri hitna poklona od ukupno 6,26 miliona evra bila dostupna Mađarskoj, koja nije ispunila potrebnu papirologiju da bi dobila pristup većini tih sredstava.

Junker je dodao da Mađarska i dalje ima pristup svojoj nacionalnoj kvoti od evropskog bezbednosnog fonda izdvojenog za granice u periodu između 2014. i 2020, koji iznosi vše od 40 miliona evra.

Šef EK je takođe ukazao da Mađarska prima EU subvencije od više od tri odsto svog BDP-a svake godine, što je najviši procenat od bilo koje EU zemlje.

"Solidarnost je dvosmerna ulica. Postoje vremena kada zemlje članice mogu da očekuju da dobiju pomoć i vremena kada one, zauzvrat, treba da budu spremne da doprinesu", napisao je Junker.

"I solidarnost nije a la kart jelo, koje može da se izabere za upravljanje granicama a da se odbaci kada se radi o poštovanju zajednički dogovorenih odluka o premeštanju (izbeglica)", dodao je on.

Kako je napisao Junker, EK je spremna da brzo ispita svaki zahtev za konkretne i hitne potrebe kada se radi o graničnoj bezbednosti i da pruži "odgovarajuću i prikladnu pomoć za jačanje granične kontrole u skladu sa EU zakonima".

Zemlje EU saglasile su se u septembru 2015. sa planom o razmeštanju izbeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU, ali je do sada razmešteno samo oko 24.000 ljudi.

Mađarska i Poljska su glasale protiv plana i odbile da učestvuju u njemu, dok je Slovačka do sada primila samo nekolicinu izbeglica iz Grčke.

XS
SM
MD
LG