Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada FBiH podržala zakon kojim se zabranjuju "dvije škole pod jednim krovom"


Dennis Gratz predlagač zakona o zabrani "dvije škole pod jednim krovom"

Federalna vlada razmatrala je danas Prijedlog zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u FBiH čiji je predlagač poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz.

"Prihvatajući mišljenje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlada podržava svako nastojanje da putem nadležnih zakonodavnih tijela, kroz izmjene i dopune postojećih zakonskih rješenja, ili donošenjem sasvim novih zakona, bude zabranjen i onemogućen svaki oblik diskriminacije i segregacije pri ostvarivanju prava u obrazovanju", stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Prema Prijedlogu zakona predlagača Gratza, zabranjena je segregacija u obrazovanju kojom će se smatrati svaki oblik fizičkog razdvajanja osoba ili grupe osoba, a posebno razdvajanja đaka, studenata i nastavnika u toku izvođenja nastave, vannastavnih aktivnosti, pauza i odmora prije, u toku i nakon izvođenja nastave, kao i drugih aktivnosti.

Pobjeda srednjoškolaca Jajca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

Gratz je ovaj Prijedlog zakona uputio u parlamentarnu proceduru u junu ove godine. Prema njemu, zabranjena je praksa "dvije škole pod jednim krovom".

Zatraženo je da se zaštiti i pravno na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mjere zaštite ovog prava ne smiju provoditi na način da dovode do segregacije.

"Dosta je podjele djece na osnovu etnički obojenih nastavnih planova i programa, dosta je prakse da se putem obrazovanja društvo dijeli, a djeca uče strahu i nepovjerenju”, rekao je tada zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Srednjoškolci Jajca prvi su se usprotivili široko rasprostranjenjoj praksi diskriminacije zvanoj "dvije škole pod jednim krovom".

XS
SM
MD
LG